29 Haziran 2013 Cumartesi

"World War Z" ve "Safety Not Guaranteed"


Merhabalar. Malum, gündem yoğundu, bırakın film izlemeyi, uyumayı, yemek yemeyi bile unuttuk. World War Z'yi izlemeye giderken bile Taksim'de karanfilli insanlara saldırıyorlardı, film başlayana dek oturduğumuz koltuktan sürekli Twitter ve Ekşi Sözlük'ü kontrol ediyorduk. Yine de yaklaşık bir aylık süreçten sonra yeniden normal hayatımızla ülke gündeminin dengesini kurabilmeye yeni yeni başladık.

World War Z

World War Z, uzun zamandır beklediğimiz bir filmdi. Filmi geniş bir bakış açısıyla da incelemek isterim aslında çünkü zombi miti birkaç yıldır gerçekten ilgi alanlarımda üst sıralarda ama bu blogda Bechdel testini uygulayıp geçip geçmediğine bakacağım:

1 - Filmde en azından adını bildiğimiz iki kadın karakter var mı?

Filmde zaten çok fazla karakter yok, bir nevi dünyanın sonu filmi izlediğimiz için zaten karakterlerimiz sınırlı. Buna rağmen filmde gördüğümüz kadınlar, Brad Pitt'in eşi rolünde oynayan kadın, İsrailli kadın asker, Brad Pitt'in iki kızı ve sağlık örgütü binasında çalışan kadın bilim insanı. Bunlardan en az ikisinin adını biliyoruz, benim isim hafızam filmler söz konusu olunca düşük olduğundan emin değilim ama Brad Pitt'in eşi rolündeki kadının adı Karin ya da Karen olmalı, İsrail askerinin adı da Segen. İlk aşamayı sorunsuz geçiyor.

2 - Filmdeki iki kadın birbiriyle konuşuyor mu?

Brad Pitt'in iki kızı, filmin başındaki kahvaltı sahnesinde birbirleriyle ve anneleriyle konuşuyorlar, Segen ile sağlık örgütü binasındaki kadın da yanılmıyorsam bir kez konuşuyorlar. "Eh işte" şeklinde bu aşamayı da geçiyor.

3 - Filmde iki kadın birbiriyle konuştuğunda erkekler dışında bir konudan bahsediyorlar mı?

Kahvaltı sahnesinde Brad Pitt, küçük kızına doğum günü için ne istediğini sorduktan sonra iki kızın kendi aralarında konuşma sahneleri tamamen kendi aralarında geçiyor, konuşmayı Brad Pitt başlatmış olsa da kendileri bağımsız bir sohbet yürütüyorlar ve küçük bir köpek yavrusu istemeleri gerektiğinden, köpek beslemekten ve büyük kardeşin astım ilacı alıp almadığından bahsediyorlar. Daha sonra anneleri de sohbete katıldığında üç kadın, Brad Pitt'ten bağımsız olarak astım ilacından, saçlarını taramaları gerektiğinden bahsediyorlar, daha sonra Brad Pitt yeniden konuşmaya dahil oluyor. Tüm bu konuşmaları uzun sohbetlerden sayamayız ve Brad Pitt hep konuşma sırasında orada, "eh işte" diyelim.

Segen ile kadın doktor da kendi aralarında birkaç kelimelik iletişim kuruyorlar, hangi silahın alınması gerektiğinden, Brad Pitt'in ilacı alıp alamayacağından endişeyle bahsediyorlar, bunu da "eh işte" kategorisinden sayıyorum, üçüncü aşamayı pek de mutlu etmeden geçiyor film.

Genel Bakış: Film yine erkek karakter egemenliğinde ve kadın karakterler narin, estetik açıdan filme katıldıkları apaçık belli. Brad Pitt'in karısı, zombi istilası esnasında topuklu kısa botlarla koşuyordu ve Segen'in de bir İsrail askeri olarak inanılmaz güzellikte olduğunu da unutmayalım. Üstelik bir asker karakterini oynarken Brad Pitt'i koruma görevini üstleniyordu fakat daha sonra yine bir anda Brad Pitt'in korumasına ihtiyaç duyan, zavallı, korunmaya muhtaç, kurtarılması gereken kadın rolüne dönüştü rolü. Film Bechdel testini 3 üzerinden 2,5 ile geçse de cinsiyetlerin dağılımı ve kadınların hikayedeki rolleri tatmin edici değildi. Filmden çıktığımızda ben de dahil olmak üzere Segen'in mükemmel masum seksapelitesinden bahsettik ve aramızdan biri de "O kadın doktorda da zeki seksiliği vardı ama eheh..." dedi, kadınlar filme konulma amaçlarını yerine getirmişler.


Safety Not Guaranteed

Bu filmi de uzun zamandır izlemek istiyordum, geçenlerde uyumadan önce izledim, çok da beğendim. Fakat Bechdel testi karşısında pek de sevimli görünmeyecek.

1 - Filmde en azından adını bildiğimiz iki kadın karakter var mı?

Tekrarlıyorum ki benim filmlerdeki karakterler konusundaki isim hafızam çok kötü olsa da başroldeki güzel kızımızın ve New Girl'de Nick'i oynayan karakterin (oha bundan sonra IMDb'den bakacağım karakterlerin adına bu ne ya?) unutamadığı eski sevgilisinin adını biliyoruz hatta yanılmıyorsam zaman yolculuğuna kafayı takmış olan diğer başrol oyuncusunun geçmişteki sevgilisinin adını da biliyoruz. Hatta hemen IMDb'den kontrol ediyorum, isimler şunlar: Darius, Liz ve geçmişteki sevgilinin adı da Belinda. İlk aşamayı rahatlıkla geçiyor.

2 - Filmdeki iki kadın birbiriyle konuşuyor mu?

Darius, Belinda'yla röportaj yapıyor, bu aşamayı da rahatlıkla geçiyor.

3 - Filmde iki kadın birbiriyle konuştuğunda erkekler dışında bir konudan bahsediyorlar mı?

Bu konuda ise film çuvallıyor. Darius'un Belinda'yla yaptığı röportaj zaten Kenneth üzerine, konuşmaları da hep Kenneth'in ekseninde devam ediyor. Zaten film boyunca iki kadının birbiriyle konuştuğu başka bir sahne de yokken bu sahnenin de bir erkek üzerine yapılmasıyla birlikte film Bechdel testinin bu aşamasını kesinlikle geçemiyor.

Genel Bakış: Bechdel testinin filmlerin kalitesini ölçmek için kullanılmadığını tekrarlamak lazım, bu film çok güzel bir filmdi. Fakat filmde rolü olan üç kadın karakterin de kurtarılmaya muhtaç, bir erkek üzerinden kendi hayatını şekillendirmeye hazır, bir erkeğin kendisi uğruna zaman yolculuğunu göze aldığı karakterler olduğunu görünce insan hüsrana uğruyor. Oysa Liz ve Darius üstelik güçlü karakterler olarak tasarlanmışlar belli ki, Darius'un antisosyal fakat kendi kendine yetebilen bir karakter olduğu çok vurgulanmış, Liz de eski sevgilisi için hayatını değiştirmeyi "sözde" reddediyor. Güçlü kadın karakterler olmaları istenmiş ama ne Darius'un kendini kurtarması için bir erkeği beklemesini, güvendiği ilk erkeğin peşinden gitmesini ne de Liz'in yıllar boyunca eski sevgilisini düşünmesini ve eski sevgilisiyle karşılaştığı anda ona yemek yapmayı teklif etmesini engelleyememişler ahah. Hele de Liz'in bir kadın olarak yemek yapmayı bir görev olarak üstlenmiş olması ve bir erkeğe onu etkilemek için sadece yemek ve seks sunması ve bunun da bir erkeğin ondan etkilenmesi için yetmesi hiç hoş değildi aslında. Ama yine de bunlara rağmen film gerçekten güzel. Zaten bu bir bağımsız film, World War Z'deki gibi inanılmaz seksi bir İsrail askeri izlerken bunun arkasındaki niyeti sezdiğimiz kadar kolay sezemeyiz bu filmdeki kadın karakterlerin amaçlarını ve kabul etmek de gerekir ki ne Darius ne de Liz pek de güzel kadınlar değildi. O yüzden World War Z'ye göre çok daha masum kalsa da yine de Bechdel testini de 3 üzerinden 2 ile geçemiyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder