4 Ağustos 2013 Pazar

The Day The Earth Stood Still



Dün, online film izleme sitelerinden izleyecek bir şeyler ararken hafiften uyku da bastırmaya başlayınca çok yormayacak ama aynı zamanda da ilgi çekici olacak bir film izlemeye karar vermiştik. Yine bir "dünyanın sonu" filminde karar kıldığımızda bu filmi seçtik. Özellikle yeni versiyonunu seçtik ki retro bilim kurgu filmlerini çok çok sevsek de artık izlerken sadece sevimli geliyorlar. Bir uzaylı istilası filminde uzaylıları maskeli, uzay gemilerini tabaktan görmeyi tercih etmiyoruz ve bu aslında kötü bir alışkanlık.

Her ne ise, izlediğim her filmi aslında bu bloğa taşımıyorum, özellikle Hollywood filmlerini ve belki de "Yok canım bu film cinsiyet ayrımcılığı yapacak değil artık..." dediğim ama sonradan şaşırtan filmleri ifşa ediyorum ama bu film, Sezar'ın hakkını Sezar'a vermem gerektiği için bu blogda.

1 - Filmde en azından adını bileceğimiz kadar rol alan en az iki kadın karakter var mı?

Dünyanın sonu geldiğinde dünyayı kurtaran karakterlerin hep Amerikan ve hep erkek olmasına alışmış ve bunu kabullenmişken bu kez başrolde bir bilim insanı rolünde Jennifer Connelly var. Üstelik hem güçlü bir kadın karakter olsun diye tasarlanmamış, zayıf noktaları bulunan, yalnız bir anne rolünde, hem de oldukça güçlü bir kadın karakter. Demek ki kör gözüne parmağım demeden de kadın karakterleri kişilikli yapabiliyormuşsunuz Hollywood! 

Jennifer Connelly'nin, başlarda oğlunu emanet ettiği ve ismiyle seslendiği, bir kez de telefonla konuştuğu bir kadın karakter daha vardı ama esas ikinci kadın karakter olarak saymak istediğim kişi Kathy Bates. 

Açıkçası ucuz ve dandik bir film diye açtığımız (IMDb yine yanılttı) bu filmde ilk başta oyuncuların isimleri akarken Keanu Reeves dışındaki herkese teker teker şaşırıp en çok Monthy Python'dan tanıdığımız John Cleese'e ve Kathy Bates'e sevindim. Kendime oldukça güvenerek iddia ediyorum ki Kathy Bates'in oynadığı herhangi bir filmin cinsiyet ayrımcılığı yapan bir tutumda olma ihtimali çok düşük. Kendisi bir kere Hollywood'un istediği kadın oyuncu profilinin çok dışında, Hollywood, yaşlansa da ince, bakımlı ve güzel kalan Meryl Streep gibi kadınları severken Kathy Bates gençken bile ince ve bakımlı değildi, yaşlı kadın rollerinde de bu yüzden genelde kırılgan ve hanımefendi karakterleri değil, oldukça güçlü karakterleri oynuyor. Bu filmde de savunma bakanı olarak çok güzel bir iş çıkarmıştı. Film, Bechdel testinin ilk aşamasını Jennifer Connelly ve Kathy Bates ile çok rahat geçiyor. 

2 - Filmde bu iki kadın karakter birbirleriyle konuşuyorlar mı?

Birden fazla sahnede birbirleriyle konuşuyorlar ve bu sahnelerde başka karakterler de konuşmaya dahil olsa bile diyaloglar bu iki kadının yönettiği diyaloglar olarak kalıyor, tamamen birbirlerine yönelen sorular soruyor, birbirleriyle iletişim halinde kalıyorlar, film testin bu aşamasını da harika bir şekilde geçiyor.

3 - Bu iki kadın karakter birbirleriyle konuştukları zaman erkekler dışında bir konudan bahsediyorlar mı?

İşte bu aşama, çoğu zaman filmlerin testi geçemediği aşama olduğu halde, bu filmin en güçlü olduğu aşama. Zaten güçlü ve bağımsız kadın karakterler oluşturup çok güzel oyunculuk çıkardıkları gibi Jennifer Connelly ve Kathy Bates ne zaman karşı karşıya gelse senaryo için gerçekten çok büyük gelişmeler oluyor, bu iki kadının konuştuğu konular dünyanın kaderini belirliyor, birbirleriyle güçlerini sınıyorlar, neler yapıp neler yapamayacaklarını birbirleriyle konuşarak belirliyorlar ve tüm bunlar senaryoda çok gerekli adımlar oluyor. 

Genel Bakış: Dünyanın sonunun geldiği filmlerde elinden kolundan tutulup çekilerek felaket yöresinden kaçırılan, topuklu ayakkabılarla salak gibi zombilerden kaçmaya çalışan kadın karakterlerden, kalem eteklerle ve göğüs dekolteleriyle çalışmalarını yürüten bilim kadınlarından, kadın karakterlerin sadece "kurtarılması gereken" insan rollerini üstlenmesinden sıkıldıysanız mis gibi kadın karakterler içeren ve cinsiyet ayrımcılığı HİÇ yapmayan, bir sahnesinde bile böyle bir tavır sergilemeyen bir Hollywood filmiydi The Day The Earth Stood Still ve açıkçası beni şaşırttı, ben de hakkını verdim.